Het echte probleem van racisme tussen blank en zwart

Hoera de Sint is geweest. Oef we zijn weer voor een jaar vanaf. Wat ooit een leuk kinderfeest vol plezier was, is nu een verzuurd gevecht tussen blank en zwart. Hoe is het zover gekomen? Meer en meer is het duidelijk dat niet de blanke maar de zwarte gemeenschap het koloniaal verleden niet heeft verwerkt. Hetzelfde gebeurt in de VS en Zuid-Afrika.

Zwarte Piet

Ik herinner mij het sinterklaasfeest nog goed. Het was de leukste periode van het jaar. Nooit is er in mijn kinderlijk brein het idee ontsproten dat Zwarte Piet de slaaf is van Sinterklaas. Het concept racisme was dan ook vreemd voor mij.

En toch. Volwassenen rollen over de grond of Zwarte Piet al dan niet racistisch is. Die discussie is triviaal, enkel de kinderen zijn van belang hier. Er is naar mijn weten geen enkel onderzoek dat heeft aangetoond dat Belgen/Nederlanders racistischer zijn door het sinterklaasfeest. Het is bijzonder schrijnend dat de volwassenen niet eens het fatsoen hebben om de magie intact te houden. In Gouda gingen anti's slaags met pro's, en de kinderen stonden erbij en keken ernaar.

Waarom dat sommige bevolkingsgroepen per se er koloniale elementen in zien is dan ook raar. Zwarte Piet is zwart door de schouw, huidskleur komt hier niet te pas. Dat is nu al even zo. Ik concludeer dan ook alleen dat een bevolkingsgroep dingen ziet die er niet zijn. Misschien tijd om naar de psychiater te gaan?

Waarschijnlijk is een onverwerkt trauma de basis van deze waanidee├źn. De zwarten zijn zo getekend door het koloniaal verleden dat ze niet kunnen/willen geloven dat een blanke en een zwarte zij-aan-zij kunnen werken en leven. Door altijd te hameren op het zogenaamde onverwerkt verleden van de westerse gemeenschap verhullen ze hun eigen trauma's. De zwarten zijn daardoor de grootste racisten.

Ferguson

Hetzelfde is in de VS. Zwarten daar hebben een sterk calimero-gehalte, altijd het gevoel dat de politie hen wil pakken. Als er dan een zwarte omkomt, wordt dit gevoel bevestigd en gaan ze massaal (en gewelddadig) op straat. Een zwarte die getuigt van politiegeweld wordt altijd geloofd, zelfs al forensisch onderzoek dit tegenspreekt. Het lijkt ridicuul, maar de verwondingen van de agent moeten uit de lucht gevallen zijn. Heeft de getuige alles gezien of heeft hij het verhaal wat opgesmukt om de zwarte te beschermen? Deze zaak heeft enkel bewezen dat een zwarte getuigenis over een andere zwarte met een korrel zout genomen moet worden.

De heisa die blijft voortduren is onrustwekkend. Niet alleen gaat de zwarte gemeenschap driest te werk (vandalisme en geweld zijn legio), ook verwerpen zij de fundamenten van de rechtstaat. Zij respecteren de uitspraak van de grand jury niet. Obama's oproep tot kalmte heeft geen effect.

Kill the Boer

Het kan erger. Wie gelooft dat de apartheid gedaan is, is mis. Het was normaal tot 2012 dat het ANC het lied "Kill the Boer, kill the farmer" zong. Ik ben 100% zeker als een westerse politieke partij opriep tot de dood van moslims, joden, zwarten of elke andere bevolkingsgroep, deze onmiddellijk verboden wordt en de kopstukken voor de rechter gedaagd. In Zuid-Afrika is blank racisme en oproepen tot moord de normaalste zaak ter wereld. Het lied wordt zelfs geminimaliseerd.

Gelukkig zijn er nog rechters die nog wel democratisch zijn. Julius Malema, ex-ANC-Jeugdliga leider, werd veroordeeld voor haat zaaien vanwege het zingen van het lied. Het ANC liet hem ook verwijderen uit de partij. De straf heeft weinig geholpen. De nieuwe partij opgericht door hem pleit omwonden voor onteigeningen van blanke boeren onder het mom van herverdeling.

Het spijtigste van de hele zaak is, het gebeurt in het echt. Blanken worden vaak beroofd, verkracht of vermoord door zwarten. Ze hebben veel schrik voor de opgang van Julius' partij. Veel blanken vrezen voor een genocide, 26% van de jongeren gaat op Julius' partij stemmen. Het spook van de apartheid dwaalt er nog steeds rond.

Conclusie

De heisa rond Zwarte Piet moet in een brede context bekeken worden. Overal waar spanningen zijn tussen blank en zwart, is de pendel doorgeslagen. Nu zijn de blanken die worden gediscrimineerd, niet de zwarten. De zwarten wentelen zich makkelijk in een slachtofferrol en ontkennen deze evolutie. Het wordt tijd dat de wonden van het verleden helen en er geen koloniale recuperatie meer gebeurt. Ik denk dat weinig politici hiervoor pleiten uit angst voor racisme-beschuldigingen. Nochtans moet dit gezegd worden. Er is geen andere manier om de relaties tussen blank en zwart te normaliseren.

Reacties