Europa's ergste nachtmerrie is uitgekomen, maar is links nu wakker?

De aanslag op Charlie Hebdo is de afschuwelijkste aanslag op Europese bodem sinds jaren. Nu al wordt deze vergeleken met 9/11. De aanslagplegers hebben het hart van de democratie aangevallen. Europa zal nooit meer hetzelfde zijn, of dat denken we misschien. Gaat links nu het licht zien?

De dag dat de wereld stopte

De eerste echte aanslag gepleegd door radicalen is nu een feit, meer zullen nog komen. Nochtans zijn we al een paar aanslagen "gewoon": het Joods museum, auto's die inrijden op mensenmassa's en Britse soldaten waarvan de keel wordt overgesneden. Geen enkel had zo'n effect als deze.

Is deze aanslag anders? Ja. Men kan deze niet meer minimaliseren als psychisch onstabiele lone wolfs. Deze aanslag was geen emotionele opwelling. Deze was tot in de puntjes gepland (buiten één klein foutje): men was perfect op de hoogte wanneer de hoofdredactie samenkwamen (inside-job?), men was redelijk snel klaar, een vluchtauto stond klaar, enz. De aanslagplegers zijn nu militair getraind en zijn ook onder de radar gebleven. De koelbloedigheid waarmee de agent af-ge-maakt werd als een beest is ronduit bloedstollend. Ook is deze aanslag opmerkelijk, want zowel Al-Qaida en IS hebben samengewerkt (nochtans zijn beide rivaliserende groeperingen).

Deze aanslag kent zijn weerga niet en zou een politieke aardverschuiving kunnen betekenen. Dit zal niet luidop gesteld worden uit respect voor de tragedie, maar elke islamcriticus zal told-you-so denken. Het zijn ook zij die hieruit politieke munt zullen kunnen slaan. De onheilsprofetie is werkelijkheid nu. Het is een kwestie van tijd voordat elke uiterst rechtse politicus keihard het establishment gaat aanvallen: hoe is dit kunnen gebeuren, welke diensten hebben gefaald, enz. In Frankrijk is het bijna presidentsverkiezingen, dit is koren voor de molen van het FN. Het is een grote fout van Hollande geweest op Marine Le Pen proberen uit te sluiten van het hele gebeuren.

Verschuiving in denkpatroon?

Zelfs politiekcorrect Vlaanderen is enorm aangedaan. Is dit ook voor de lange termijn? Zal nu over een andere boeg gegooid worden? Zal rechts gelijk krijgen met een welgemeende sorry? Nee, de politici steken hun hoofd in het zand. Het rare is zelfs dat er gepleit wordt om anti-islam denkers de mond te snoeren (dixit Johan Leman). Op de vraag of dit in Brussel kan gebeuren, antwoordt hij:
"Gelukkig misschien zijn er in Brussel geen initiatieven die de ogen uitsteken van radicale moslims. Maar de autoriteiten moeten er zich wel voor hoeden geen dwaze dingen te doen. Zoals een moslimextremist verbieden te komen spreken in Brussel en tegelijk een radicale anti-moslim die toelating wel te geven in naam van de vrije meningsuiting. Voor dergelijke ongerijmdheden zijn sommige moslims zeer gevoelig."
Johan  Leman stelt wel degelijk dat de moslimextremist (hij verwijst waarschijnlijk naar Tareq al-Suwaidan) zijn vrije meningsuiting ook gerespecteerd moet worden. Mr. Suwaidan is onderdeel van de Koeweitse Moslimbroederschap, een organisatie die als terroristisch wordt bestempeld door vele Arabische landen. Deze maakte ook antisemitische uitspraken tijdens de Gaza-oorlog afgelopen zomer. Jambon, Michel en Mayeur volgde het advies van hun veiligheidsdiensten en verbood de toegang van het grondgebied van dit sujet.

Juist deze man wordt vergeleken met Zemmour, een scherpe islamcriticus die wel binnen de democratische lijntjes kleurt. Dit gebeurt net op het moment dat jihadpredikers aan banden worden gelegd. Maar nee, Johan Leman moet zich opwerpen als de behoeder van de jihadpropaganda. Dit is gewoonweg wereldvreemd. Het is dus een alles of niets verhaal: moslimextremisten en islamcritici worden op één hoop gesmeten. De legitieme van beide wordt monddood gemaakt.

De reden achter deze flagrante schending van vrije meningsuiting is frappanter: men moet de moslims niet op hun tenen trappen. Expliciet toont Leman aan dat 1) sommige moslims extremistische gedachten op nagaan én deze getolereerd moeten worden voor de lieve vrede en 2) sommige moslims nog altijd de basisregels van onze democratie niet respecteren en de westerse linkse collabo's braaf moeten knikken. De cartoonisten van Charlie Hebdo liggen nog niet eens in hun graf en moeten zich al omdraaien.

Reyers Laat

Zoals eerder gesteld, de reactie van rechts kon niet lang uitblijven. Bart De Wever werd die zelfde avond in het debatprogramma Reyers Laat opgetrommeld, als zijnde burgemeester in een stad met veel Syriëstrijders. Twee onderwerpen kwamen aan bod: de aanslag en het boek van Michel Houellebecq genaamd Soumission. Er was toch één memorabele uitspraak van Bart De Wever:
"Ik zie nu al dat de partijen die honderd jaar hebben gezegd ‘godsdienst is de opium van het volk’, nu de partijen zijn die graag de moslimkiezer binnenhalen. Puur om demografische redenen, want het zijn er ongelofelijk veel. Hoe de communisten, de PVDA nu allianties sluit met radicale moslims en die in alles napraat om toch maar die stemmen binnen te halen van die steeds groeiende groep in onze steden, dat is toch fascinerend om te zien."
Natuurlijk vond Peter Mertens dit politieke recuperatie, lijkepikkerij, zielig, etc. De reactie is zo fel omdat Bart De Wever juist Mertens partij heeft ontmaskerd als opportunistische collabo's, en niet te verlegen zijn hun principes van Marx te verloochenen. Het is zelfs zo ver gegaan dat Mertens die uitspraak uit de context heeft gerukt (deze ging over Soumission, niet Charlie Hebdo) puur om De Wever zwart te maken (met succes want de "kwaliteitsmedia" hebben deze zonder kritische noot overgenomen). Wie recupereert Charlie Hebdo nu echt?

Links beseft dan ook dat de publieke opinie een zondebok zoekt, en ook vindt: de linkse partijen die een appeasementpolitiek hebben gevolgd t.a.v. de islam. Dat wreekt zich nu.

Conclusie: een maat voor niets

Charlie Hebdo vocht voor de vrije meningsuiting, ze geloofden erin en bekochten het met hun leven  Dit offer van de cartoonisten mag niet tevergeefs zijn. Johan Leman en Peter Mertens duiden aan dat in sommige linkse kringen ondanks alles, deze aanslag niets heeft veranderd in hun denken. Men blijft volharden bij het eigen groot gelijk. Loze woorden en schijnheilige verontwaardiging door links is ronduit beledigend voor de cartoonisten die jarenlang persona non grata waren door datzelfde links.

Terwijl links al jaren kibbelt met rechts over futiliteiten, heeft de gemeenschappelijke vijand zich verspreid in de maatschappij. Nu hoogdravend het islamfascisme verwerpen is te laat. Woorden moeten nu omgezet worden in daden. We zijn van zo ver gekomen, de Verlichting is gekomen door protest van onze betovergrootouders en diens ouders. Dit langzaam proces zal niet door een paar fundi's ongedaan worden gemaakt zonder slag of stoot. Zij mogen niet winnen! Er moet hiertegen in verzet komen, of nu men links of rechts is. De democratie belangt ons allen aan en is het waard om verdedigd te worden.

Dit is dan ook een oproep aan links om de oogkleppen te laten vallen en klaar en duidelijk tegen de gezamenlijke vijand te vechten: islamfascisten.

#JeSuisCharlie

Reacties