1001 redenen om geen halal te kopen

"Zijn we echt zo bang voor moslims dat we niet eens hun voedsel durven te eten?" stelt Ann Peuteman in Knack. Met haar opinie pleit ze ervoor dat Vlamingen halal omarmen. In haar opinie probeert ze iedereen die halal niet omarmd als islamofoob te stempelen. De echte redenen vertelt ze natuurlijk niet.

Gewetensvrijheid

Ten eerste, halal stoot veel Vlamingen tegen de borst omdat halal symbool staat voor waarden & normen die haaks staan op hun overtuiging. Waarom zou een atheïst, een christen of een hindoe religieus-gemaakt voedsel willen opeten? Zij geloven toch niet in Allah?

Ann Peuteman probeert dit te framen als islamofoob, maar door halal te kopen geef je wel aan dat je islam steunt. Islam kan voor de ene voor vrede, tolerantie en barmhartigheid staan, maar de meerderheid van de Vlamingen ziet islam vooral als oorlog, intolerantie en wreedheid.

Vlamingen zijn voor de gelijkwaardigheid van man en vrouw, voor de vrije meningsuiting, voor de acceptatie van andersgelovigen en personen met een andere geaardheid, voor de strikte scheiding tussen religie en staat. Islam met als symbool halal staat hier haaks op. De "Je suis Charlie" kunnen als statement halal boycotten.

Gewetensvrijheid is een belangrijk mensenrecht, het is dan ook verontrustend dat in Brussel 55% van de slagerijen 100% halal zijn. De overheid kan hier beter tegen optreden en verplichten dat elke slager altijd niet-halal aanbiedt (en optioneel halal). Dit maakt dat men de keuze heeft om "haram" vlees te eten.

Dierenwelzijn

Halalgeslacht vlees is geslacht volgens de islamitische voorschriften, dit wilt zeggen onverdoofd. Er was veel ophef over het Offerfeest en de meerderheid van de Vlamingen zijn resoluut tegen onverdoofd slachten.

Door halal te verkopen legitimeert men onverdoofd slachten. Ja, men proeft niet of een schaap of rund pijn heeft geleden. Dit wilt niet zeggen dat die wetenschap geen invloed heeft op de smaakbeleving. De fanatieke dierenrechtenactivist zal geen hap ervan kunnen eten.

Het zou de moslims sieren mocht hun halal vlees volledig conform de dierenwelzijnswetten zijn geslacht. Indien niet kunnen Vlamingen met een geweten dan ook niet anders dan halal links te laten liggen.

Moslimbroederschap en islamisering

Buiten de gewetensbezwaren is de halalindustrie niet zuiver op de graat. Het geld dat rondgaat door halalcertificaten eindigt ook vaak in de zakken van clandestiene organisaties.

De Moslimbroederschap is de voornaamste, erkend door verscheidene landen als terroristisch en haalt zijn inkomsten uit de halalindustrie. Als westerlingen halal aanschaffen, sponsoren zij ook de terroristen die hen willen vernietigen. Is dit een complottheorie? Nee! In Canada hebben onderzoeksjournalisten inkomsten uit halalcertificaten kunnen linken aan Hamas, een antisemitistische Palestijnse door de EU erkende terroristische organisatie gelieerd aan de Moslimbroederschap. In Parijs zijn de imams die de certificaten uitreiken gelinkt aan de Moslimbroederschap. Ook in Vlaanderen is de halalindustrie niet koosjer, Zeebrugge heeft een halalcertificaat en sponsort waarschijnlijk de Moslimbroederschap.

Halal wordt ook als een middel gezien om andere landen te islamiseren. Halal is niet zomaar een product maar een levenswijze, eentje die onder het mom van gezondheid de harten van de westerse health-o-holic te veroveren. Hoe gezond halal ook mag zijn, het is in de eerste plaats gebaseerd op religieuze doctrine. Vanaf dat men halal accepteert, zijn shariawetten niet ver weg.

Gezondheidsrisico's

Ann Peuteman stelt dat niemand doodgaat van het eten van halal. Daardoor Peuteman behandelt de Vlaming als een klein kind die zijn spruitjes niet wil opeten.

Nochtans kan halal wel degelijk dodelijk zijn. Een Franse dierenarts kwam tot de conclusie dat tijdens de doodsstrijd het vlees besmet geraakt door ziektekiemen (ik bespaar u de details).

Nu Peuteman zelf over gezondheidsrisico's bezig is, waarom kunnen moslims niet gewoon voedsel eten? Ze zullen heus niet sterven van haram voedsel. En zijn moslims minder moslim als ze zich niet houden aan hun voedselvoorschriften?

Conclusies

Peuteman deed niet haar huiswerk, er zijn 1001 redenen om halal te weigeren. Neerbuigend opposanten framen als islamofoben of kleine kinderen helpt haar zaak niet vooruit.

Reacties