Recuperatie zonder schaamte

De mainstream en sociale media zijn ontploft na viraal gegane racistische Facebookreacties op het spijtige ongeval van een jonge Marokkaanse Vlaming in Marokko. De verontwaardiging is terecht: de reacties zijn gortig, ziekelijk en kunnen niet door de beugel. Langs links en rechts reageren politici verbolgen. Hoe meer dat de hetze tegenover de racisten voortduurt, hoe onbehaaglijker dat ik word. Het is té opgeklopt, té emotioneel en vooral, té veel gericht tegen één partij.

The beginning

Verrassend, het begon allemaal niet met de tweet van Youssef Kobo waarin hij de racistische commentaren aan de kaak stelde maar met ophef rond zijn eigen persoon een week ervoor.

Het was een achteloze vraag van Joods Actueel: de mening van Bart De Wever omtrent Youssef Kobo. Youssef Kobo is berucht bij de Joodse gemeenschap wegens zijn radicale mening omtrent Israël, volgens hem de Joodse versie van IS. Bart De Wever weet dat Kobo bij het kabinet van Bianca De Baets (CD&V) werkte en wikte zijn woorden zorgvuldig. Hij noemde dat "verontrustend", hij begreep niet zo goed wat Kobo deed bij CD&V (hij geloofde dat CD&V bepaalde groepen wou "charmeren") en herhaalde dat hij en Kobo geen goede vrienden zijn (Kobo noemde De Wever "de patroonheilige van alle racisten").

Het mocht niet baten, Kobo reageerde als door een wesp gestoken en ook zijn voorzitter vond het "ranzig" en vergeleek Bart De Wever met Donald Trump. Bart De Wever wist niet wat hem overkwam en probeerde de boel te sussen. Vooral De Morgen gaf Wouter Beke uitgebreid de ruimte om N-VA te beschadigen.

De storm in een glas water is zo goed als gaan liggen. Maar hiermee was de kous niet af...

OPHEF!

Diezelfde Kobo postte dus een tweet met wat screenshots van een paar commentaren op de dood van 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri. Zijn dood was een spijtig verkeersongeval maar dit ontlokte vileine reacties uit van een paar Facebookers. Ik ga ze niet herhalen, ik gun ze die aandacht niet. Lezers die mij kennen weten dat ik hier niet achtersta, ik ga niet aan virtue signaling doen met distantiëringen.

De Morgen daarentegen gaf ze een voorpagina, gekopt "Racisme zonder schaamte" en zelfs tot in Nederland hebben ze geweten wat de linkse media hiervan vond. In komkommertijd is dit niet abnormaal maar hier blijft het niet bij. De opiniepagina van De Morgen wordt overspoeld: Tine Peeters (die blijkbaar niet beseft dat Facebook anders dan Twitter geen karakterlimiet heeft), ene computerwetenschapper, de onvermijdelijke Youssef Kobo en Matthias Somers.

Zowel Tine Peeters en Mathias Somers legde de schuld van deze racistische oprispingen bij de Vlaams-nationalisten en meer specifiek bij de N-VA. Zij staan niet alleen, ook Kristof Calvo, Yasmine KherbacheIsh Ait Hamou en Mark Eyskens reageerden unisono: het is de schuld van de N-VA. N-VA heeft haat gezaaid, xenofobie salonfähig gemaakt, de maatschappij verdeeld, enz.  Dat kopstukken van N-VA (Liesbeth Homans, Theo Francken, Zuhal Demir, Geert Bourgeois) zelf de uitspraken veroordelen, helpt niet. De linkse kerk accepteert geen simpele aflaten.

Vraagtekens

Ik ben geen fan van complottheorieën, het is volgens mij een teken van mentale labiliteit. Hoe meer we weten over de racisten, hoe meer vragen ik begin te stellen.

Zuhal Demir vroeg dat Genk naar Unia trok om klacht in te dienen. Blijkbaar hoeft dit niet: Unia had al klacht neergelegd tegen die Facebookpagina. Het onderzoek is, toevallig toevallig, net afgerond en een dagvaarding is onderweg. De reactie van de Vlaams Verdedigings Liga komt te laat. Is dit niet opmerkelijk? De Facebookpagina was al bekend bij Unia, het parket had al een onderzoek geopend en datzelfde onderzoek is opeens nét afgelopen.

Even aluhoedje op: maar is het mogelijk dat bepaalde personen bij Unia een doorbraak wilde forceren bij het gerecht? Die reacties stonden breed op de voorpagina, justitie moet toch wel druk hebben ondervonden om een signaal af te geven. Een "toevallig" net afgerond onderzoek naar die Facebookgroep is zo'n welkom signaal. Het is ook niet ondenkbaar dat de hetze invloed heeft gehad op de conclusies van het Openbaar Ministerie en later ook de rechtbank. Het is verontrustend dat die bepaalde personen op deze manier voor hun voordelige resultaten hebben kunnen bekomen. Is de onafhankelijkheid van het gerecht niet in het gevaar?

Het is ook bizar dat juist N-VA de gebeten hond is. Die racisten zijn absoluut geen N-VAers (ik denk dat ze Bart De Wever een pussy zouden noemen). Je zou verwachten dat links vooral de pijlen richt op VB en Filip Dewinter. Niet dus. De politieke recuperatie is al even gortig als de racistische reacties zelf.

Niet toevallig is de initiator van de hetze (Youssef Kobo) net dezelfde die zojuist in de clinch is geraakt met N-VA. Hoe komt hij trouwens aan die reacties, zulke pagina's vind je niet toevallig, het is een marginaal groepje. Ieder weldenkend mens blijft er ver weg vandaan. Kobo moest hebben geweten waar hij moest zoeken. Misschien heeft iemand van Unia hem getipt? In het bestuur zitten genoeg kandidaten: bijvoorbeeld Naïma Charkaoui was voormalig directrice van het Minderhedenforum en Selahattin Koçak was negationistisch over de Holocaust. Wie zien zelfs een bekende naam opduiken: Matthias Somers, de politicus die N-VA nog het meest demoniseerde. Is hij de mol?

Het is duidelijk dat Youssef Kobo de dood van Ramzi en de reacties door een paar holenmensen heeft willen aangrijpen om N-VA terug te pakken wegens de uitlatingen van Bart De Wever in Joods Actueel, in samenwerking met Unia die zijn antiracistische inquisitie hierdoor in een hogere versnelling kan zetten. De Morgen is de spil die beide hetzes opzweepte. Alles is geoorloofd om N-VA te beschadigen, zelfs lijkenpikkerij. Youssef Kobo kan amper zijn lach inhouden voor zoveel domheid door de linkse journalisten.

Nuancering

Jogchum Vrielink, expert discriminatierecht van de KUL, is de enige rationele stem in dit debat: een veroordeling zal enkel racisten nog radicaler maken. Dave Sinardet, een voor links onverdachte bron, wilt de heisa ook niet opblazen: het is eenzelfde kleine minderheid die gewoon wat zichtbaarder zijn geworden.

Als men die Facebookpagina sluit (en de Facebookpagina is al zelf door de eigenaar offline gehaald) is er een reëel risico dat het racisme underground gaat. Nu kon de Staatsveiligheid neonazi's en co. monitoren. Zolang het bij woorden bleef op een verre uithoek van Facebook, kon de maatschappelijke schade beperkt blijven. Als sommigen toch tot daden gaan, dan kom men de uitlatingen gebruiken in het gerechtelijk onderzoek. Nu dat er waarschijnlijk een veroordeling komt, zal het racisme alleen maar verergeren. Als een tweede Van Themsche vandaag opstaat, zullen we weer niet weten waar het vandaan komt. 

Soms is pragmatiek meer gepast dan moraliseren. Deze reacties, hoe vreselijk dan ook, zijn te tolereren voor het groter plaatje. Wie niet weet, wat niet deert. 

Dubbele standaard en slipperly slope

Zoals ik ook vreesde werd deze reacties aangegrepen om de Vlamingen te overstelpen met muilkorfwetten en brainwashing. Meer mystery calls, meer praktijktesten, meer toepassing van de racismewet zegt Wouter Van Bellingen. Het Minderhedenforum kreeg van minister Homans een vette cheque en carte blanche om het integratiepact uit te rollen. Ze zou naar eigen zeggen mystery calls hebben toegestaan, ook al was haar partij daar lang tegen. Agenten worden in hun vrije tijd opgeroepen om racismereacties te melden en een pv uit te schrijven. Een neuropsychiater roept op om kinderen thuis en op school als een Pavloviaanse hond te conditioneren: "Je moet honderden malen herhalen, voortdurend het goede voorbeeld geven, steevast corrigeren." De Orwelliaanse dystopie was nog nooit zo dichtbij.

Deze reacties geven een wrange nasmaak. Nog geen week geleden bekritiseerde de links-liberale media het voornemen van N-VA om het verheerlijken van terreur strafbaar te maken. Nu wordt alles uit de kast gehaald om racisme-uitingen te bestraffen. Laat dit even inzinken. Het verheerlijken van een organisatie die homo's van daken gooit, niemand ontziende aanslagen pleegt in Europa en gevangen genomen vrouwen en kinderen (!) als seksslaven houdt, is volgens de linkse morele calculus een uiting van vrije meningsuiting. Een woedende autochtone Vlaming die racistisch uithaalt naar allochtonen moet daarentegen zeer streng gestraft worden en in het beste geval van kindstaf heropgevoed worden .

Het is net deze dubbele standaard die racisme opzweept. Dat deze ook viraal gegane tweet over Jodenhaat bij moslims na een aanval op een rabbijn niet op de voorpagina staat van De Morgen, maakt Vlamingen woedend. Zeer ranzige reacties van Abou Jahjah en Youssef Kobo worden met de mantel der liefde bedekt. De reacties van bovengenoemde aanslag verheerlijkende IS-sympathisanten zullen nooit tot een veroordeling leiden. 

Links gaat altijd prat op dat men de voedingsbodem van radicalisering moet aanpakken ipv de geradicaliseerde zelf. Repressie is nooit een oplossing, er moet gepraat worden en liefst met een legioen aan sociale werkers. Er zijn altijd socio-economische excuses. Maar als het gaat over "radicaliserende" Vlamingen, deze empathie verdwijnt met de noorderzon. De hooivorken worden bovengehaald en mensenlevens worden kapotgemaakt. Deze dubbele standaard maakt Vlamingen woest.

Het wordt alleen maar erger en erger. Diegene die zich opwerpen als liberaler dan John Stuart Mill draaien 180° en worden een mini-Stalin. Sven Gatz vindt dit racisme ziekelijk en zegt dat deze "Deze mensen moeten geholpen worden maar kunnen/willen dat wellicht niet." Racisme werd eerst gemoraliseerd, het werd daarna gecriminaliseerd en het wordt nu ook gepathologiseerd. Er is wel degelijk sprake van een hellend vlak. Het liberale maakbaarheidsgeloof wordt uit de venster gegooid, er zijn blijkbaar inherent slechte mensen. Deze inherent slechte mensen zijn ziek en blijkbaar dienen deze eufemistisch "geholpen worden" (ergo, therapie of heropvoeding). Of moeten ze een pilletje krijgen?

Maar Open VLD is bezorgder over de rechten van die arme IS-sympathisanten, die bloedjes van schaapjes die slachtoffer zijn van een oh zo racistisch Vlaanderen. Die mensen zijn absoluut niet ziek en hoeven absoluut niet opgesloten worden voor de maatschappelijke veiligheid.

Conclusie

De racistische reacties op de dood van Ramzi zijn absoluut verwerpelijk. Het is makkelijk zich te laten meeslepen door de woede. De hetze tegen de racisten is mogelijk een rookgordijn voor de politieke afrekening, een vete tussen Youssef Kobo en N-VA. Het was één grote beschadigingsoperatie voor de N-VA, met samenwerking van rabiaat N-VA hatende krant De Morgen. Het kan ook niet uitgesloten worden dat Unia via een opgeklopt mediaspektakel het gerecht onder druk wou zetten om strenger op te treden tegen racisten. Mag ik u ook op wijzen dat de co-directeur van Unia een ex-Groene is?

De grootste slachtoffers van deze affaire zijn de ouders van Ramzi. Het verlies van een kind is al moeilijk te slikken, het breed uitsmeren van dit gespuug op het warme lijk van hun zoon op de voorpagina's van de kranten moet toch bijna ondraaglijk zijn. Hun aangedane verdriet is collateral damage in het groter ziekelijk spel tussen partijen en media. Ik wens ze veel sterkte en mijn welgemeende condoleanties met hun verlies.

Reacties