Na de Vlaamse staatsvorming de Vlaamse staatshervorming (3)

De provincies worden in Vlaanderen meer en meer gestript van hun bestuurlijke bevoegdheden. Er is een grote druk om gemeenten te fusioneren. Ondertussen wordt er serieus nagedacht over het Vlaanderen na de Vlaamse onafhankelijkheid. Is dit een Vlaanderen met enkel een lokale en een centrale overheid? Ik kan mij daar niet tevreden mee stellen. Hier volgt deel drie.

Inleiding

In deel twee besprak ik de verschillende indelingen die als basis kunnen dienen voor het nieuwe regionaal niveau. Ik concludeerde dat de toeristische regio's de beste kandidaat zijn. Hier is nog eens een afbeelding van deze regio's:

Bron.

Er zullen veranderingen gebeuren aan de regio's. Zo zal regio Scheldeland verdwijnen; de verschillende streken hebben weinig binding buiten dat ze in en rond de Schelde bevinden. Zo heeft bijvoorbeeld de Rupelstreek van Antwerpen meer affiniteit met Antwerpen zelf dan met het verre Aalst van Denderland. Twee regio's zullen door hun grootte gesplitst worden nl. Antwerpse Kempen en Groene Gordel.

Ik zal nu de regio's alfabetisch bespreken, deze blog gaat van A tot G. Per regio vermeld ik ook de streken waaruit ze bestaan. De samenstelling is niet vaststaand maar indicatief. Ik zal de regio's in vetgedrukt zetten en onderlijnen, de regiohoofdsteden onderlijnen en de streken in vetgedrukt zetten want het kan ingewikkeld worden.

Antwerpse Kempen

De Antwerpse Kempen is de grootste regio van Vlaanderen. Te groot eigenlijk voor goed beleid. Ik stel voor om deze in twee te splitsen: de Noorderkempen en de Zuiderkempen. In de brochure van de Antwerpse Kempen worden de verschillende bestaande streken vernoemd. De Antwerpse Kempen an sich kan behouden worden als naam van de superregio van de Noorderkempen en Zuiderkempen samen: superregio Antwerpse Kempen.

De scheidingslijn is de zuidelijke gemeentegrens (van west naar oost) van de gemeenten Ranst, Zandhoven, Malle, Lille, Vosselaar, Turnhout, Oud-Turnhout en Arendonk of de noordelijke gemeentegrens (van west naar oost) van de gemeenten Lier, Nijlen, Grobbendonk, Vorselaar, Herentals, Kasterlee, Retie en Mol.

Schematische weergave van de regio's van de provincie Antwerpen: Noorderkempen (blauw), Zuiderkempen & Neteland (groen) (excl. Lommel), Land van Antwerpen (rood),, Land van Mechelen & Brabantse Kouters (paars) en Waasland (bruin). 

Deze opsplitsing is zo gekozen dat het volledige stroomgebied van de Nete in de Zuiderkempen ligt. De Zuiderkempen kan dan ook Neteland genoemd worden cfr. Maasland. Dit maakt dat sommige gemeenten die geologisch bij de Noorderkempen hoort, bij de regio Zuiderkempen wordt gevoegd en vice versa.

De regio Antwerpse Noorderkempen bestaat uit drie streken. De eerste streek is de Noordertuin van Antwerpen (of de door mij geprefereerde naam, Kempense Heide), bestaande uit Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Rijkevorsel Wuustwezel en Brecht. De tweede streek is Grensland Hoogstraten (of beter Land van Hoogstraten), bestaande uit Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Rijkevorsel. De derde streek is het Land van Playsantiën (of Kempense Hoven), vernoemd naar de verscheidene hoven van de vroegere rijke burgerij, bestaande uit Schilde, Zoersel, Zandhoven, Ranst, Malle en Lille. De vierde streek is het Land van Turnhout (of Turnhoutse Kempen), bestaande uit Baarle-Hertog, Beerse, Merksplas, Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar, Ravels en Arendonk. Turnhout is de regiohoofdstad van de Noorderkempen.

De regio Antwerpse Zuiderkempen & Neteland bestaat uit vier streken. De eerste streek is de Kempense Meren, bestaande uit Lommel, Retie, Mol, Dessel en Balen. Lommel is van oudsher een Brabants-Kempense gemeente, geen Limburgse. De tweede streek is het Groene Neteland (of zoals ik het noem, de Vallei van de Kleine Nete), bestaande uit Kasterlee, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar. De derde streek is Lier & Pallieterland, bestaande uit Lier, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Nijlen en Putte. De vierde streek is de Vallei van de Grote Nete, bestaande uit Geel, Westerlo, Herselt, Hulshout, Laakdal en Meerhout. De regiohoofdstad is Geel.

Brugse Ommeland

De regio Brugse Ommeland bestaat uit 17 gemeenten en één stad Brugge en deze is verdeeld over drie streken.

Brugse Ommeland

Er is ten eerste natuurlijk de streek Brugge met de regiohoofdstad Brugge. Ten tweede is er de streek Oudlandpolders & Zwinstreek met Damme, Oudenburg, Gistel, Ichtegem, Jabbeke en Zuienkerke. Ten derde is er de streek Houtland en het Tieltse met Torhout, Zedelgem, Oostkamp, Wingene, Beernem, Tielt, Ruislede, Pittem, Ardooie en Lichtervelde.

Denderland

Het Scheldeland wordt opgesplitst en één regio dat hieruit voortvloeit is de regio Denderland. Zoals de naam doet vermoeden verbindt het de gemeenten langs de rivier de Dender. De regiohoofdstad is Aalst.

Schematische weergave van de regio's van de provincie Oost-Vlaanderen: Meetjesland (blauw), Denderland (geel), Mechelen & Brabantse Kouters (paars), Vlaamse Ardennen (groen), Land van Gent (rood) en Waasland (bruin) (excl. Zwijndrecht).

De regio Denderland kan in drie streken onderverdeeld worden. De eerste streek is het Land van Dendermonde met de gemeenten Dendermonde, Hamme, Zele, Berlare, Wichelen en Lebbeke. Dit komt min of meer overeen met het huidige arrondissement Dendermonde en het vroegere Land van Dendermonde. De tweede streek is het Land van Aalst met de gemeenten Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Haaltert. De derde streek is het Land van Geraardsbergen met de gemeenten Geraardsbergen, Ninove, Herzele en Lierde.

Land van Antwerpen

Land van Antwerpen is de regio met als regiohoofdstad de stad Antwerpen. Het is vernoemd naar het markgraafschap Antwerpen, die gedeeltelijk overeenkwam met het Land van Antwerpen.

Antwerpen vormt een eigen streek. Antwerpen heeft een uitgebreide rand met sterk verstedelijkte tot relatief landelijke gemeenten. De randgemeenten kunnen onderverdeeld worden in drie streken: de Zuidrand, de Rupelstreek en de Voorkempen.

De eerste streek is de Zuidrand. Vandaag is er al een intergemeentelijk samenwerkingsverband genaamd Landschapspark Zuidrand tussen Aartselaar, Boechout, Borsbeek , Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en district Wilrijk (die laatste zal niet meer tot de streek behoren).

Een tweede streek is de Rupelstreek. Deze bestaat uit de gemeenten Hemiksem, Schelle, Niel, Boom en Rumst. Deze gemeenten vormen al de politiezone Rupel en een toeristisch samenwerkingsverband.

Een derde streek is de Voorkempen. Vandaag zijn er verschillende "Voorkempens". Je hebt het Regionaal Landschap Voorkempen (Brasschaat, Brecht, Berendrecht, Deurne, Kalmthout, Kapellen, Malle, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zandvliet en Zoersel), je hebt de toeristische streek Voorkempen (Schoten, Schilde en Wijnegem), de politiezone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde en Zoersel), de sociale huisvestigingsmaatschappij Voorkempen (Brasschaat, Brecht, Schilde, Wuustwezel en Zoersel) en de scholengemeenschap Voorkempen (Brasschaat, 's-Gravenwezel (gemeente Schilde), Schoten en Wijnegem). Hier kan dus gesnoeid worden. Ik stel voor dat de uiteindelijke streek Voorkempen kan bestaan uit Kapellen, Stabroek Brasschaat, Schoten, Wijnegem en Wommelgem.

Land van Gent

Gent is een grootstad met 250 000 inwoners en dat verantwoordt de status als regio. Deze regio is groter dan de regiohoofdstad Gent zelf en bevat daarnaast de agglomeratie die grenst aan Gent. Het stukje Oost-Vlaamse Leiestreek is voor gekozen om dit van de regio Leieland af te scheiden omdat dit stukje meer affiniteit heeft met Gent dan met Kortrijk.

Het Land van Gent valt grotendeels samen met het arrondissement Gent (behalve de Meetjesland gemeenten) en bevat drie streken. De eerste streek is de stad Gent zelf. De tweede streek is de Bloemenstreek met de gemeenten Wachtebeke, Lochristi, Destelbergen, Laarne, Wetteren en Merelbeke. De derde streek is de Leiestreek met de gemeenten Sint-Martens-Latem, De Pinte, Deinze, Zulte en Nazareth.

Groene Gordel

Groene Gordel is een toeristische regio te groot. Daarom werd deze opgesplitst in drie regio's: de Brabantse Kouters van regio Land van Mechelen & Brabantse Kouters (volgende blog meer hierover), regio Dijleland en regio Pajottenland & Zuidelijke Zennevallei.

Schematische weergave van de regio's van de provincie Vlaams-Brabant: Land van Mechelen & Brabantse Kouters (paars) (excl. Mechelse gedeelte), Pajottenland & Zuidelijke Zennevallei (geel), Dijleland (rood) en Hageland (bruin) (excl. Halen).

Regio Dijleland
is de regio waar de Dijle doorstroomt. Het bestaat uit vier streken. De eerste streek is Land van Leuven met Leuven en Oud-Heverlee. De tweede streek is de Druivenstreek met Huldenberg, Tervuren, Hoeilaart en Overijse. De derde streek is de Rubensland met Boortmeerbeek, Haacht, Kampenhout en Steenokkerzeel. De vierde streek is de Brabantse Leemstreek met Herent, Bertem, Kortenberg, Zaventem, Kraainem en Wezembeek-Oppem. Leuven is de regiohoofdstad.

Regio Pajottenland & Zuidelijke Zennevallei bestaat uit drie streken: Noord-Pajottenland met Asse, Affligem , Dilbeek en Ternat, Zuid-Pajottenland met Liedekerke, Roosdaal, Bever, Pepingen, Galmaarden, Gooik, Herne en Lennik en Zuidelijke Zennevallei met Beersel, Drogenbos, Halle, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw. Halle is de regiohoofdstad.

Conclusie

De eerste helft van de (super)regio's zijn gedefinieerd: de Antwerpse Kempen (Antwerpse Noorderkempen en Antwerpse Zuiderkempen & Neteland), het Brugse Ommeland, Denderland, het Land van Gent, het Land van Antwerpen, Dijleland en Pajottenland & Zuidelijke Zennevallei. Samen hebben zij 28 streken. De volgende helft is voor de volgende blog.

Reacties